Tegoroczne obchody tragicznych wydarzeń sprzed 41 lat miały wyjątkowy wymiar. Głównie dzięki premierze filmu o ataku S.B, na siedzibę „Solidarności” przy ulicy Dąbrowszczaków. Film ten wiernie odtwarza atmosferę sprzed wybuchu stanu wojennego. Powstał on ze środków Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego w ramach wieloletniego programu „NIEPODLEGŁA”, przy współudziale Warmińsko-Mazurskiej „Solidarności”. Reżyserem filmu jest Maciej Mydlak,a powstał on na podstawie książki Zenona Złakowskiego „Stało się”. Uroczystości, które odbyły się w Warmińsko-Mazurskim Urzędzie Wojewódzkim zapoczątkowały przemowy Wojewody Warmińsko-Mazurskiego i Przewodniczącego Zarządu Regionu Józefa Dzikiego oraz odczytanie listu, od Marszałka Województwa Gustawa Marka Brzezina. Po obejrzeniu filmu przez licznie przybyłych gości można było wysłuchać wrażeń autora książki, reżysera Macieja Mydlaka i aktorów oraz bohaterów tamtych wydarzeń Marka Żylińskiego i Wojciecha Ciesielskiego.

Kolejnym punktem obchodów było przejście pod pomnik Wolności Ojczyzny na Placu Solidarności, gdzie w asyście wojska i pocztów sztandarowych odsłuchano hymnu państwowego i złożono wiązanki kwiatów, a Wojewoda wraz z Przewodniczącym „Solidarności” Józefem Dzikim wspominali o ofiarach stanu wojennego i ciężkich czasach komuny.

Upamiętnienie tej smutnej rocznicy zakończyła msza święta, w parafii Najświętszego Serca Pana Jezusa, gdzie mszę koncelebrował Arcybiskup Józef Górzyński.