Aktualności

4 czerwca (w najbliższą sobotę) związkowcy "Solidarności" z policji organizują festyn rodzinny z okazji Dnia Dziecka

****************************************************************************************************************************************************************************

zob. fotorelację z festynu :

Czytaj więcej: 4 czerwca (w najbliższą sobotę) związkowcy "Solidarności" z policji organizują festyn rodzinny z...

Posłanie Delegatów XXX KZD do związkowców i pracowników w Europie

"Posłanie do Ludzi Pracy : Nie zabijajcie i nie pozwalajcie zabijać!"

I Krajowy Zjazd Delegatów NSZZ „Solidarność” 41 lat temu przesłał walczącym o godność człowieka pracy - zwłaszcza w krajach obozu komunistycznego - wyrazy poparcia i nadziei.

Dzisiaj istota tego posłania jest szczególnie aktualna. W imię kolejnego totalitaryzmu, wyrosłego na komunistycznej tradycji, zabito tysiące ludzi na Ukrainie i nadal zagrożone jest życie kolejnych tysięcy. Miliony ludzi straciły swoje domostwa i dorobek życia. Ukraińcom odmawia się prawa do własnej ojczyzny, do samostanowienia, do wolności. Podobna groźba kierowana jest też do innych narodów.

Dlatego my, Delegaci zebrani na XXX Krajowym Zjeździe Delegatów NSZZ „Solidarność”, wołamy z całą mocą do Rosjan – NIE ZABIJAJCIE!

Z taką samą mocą wołamy do wszystkich pełniących jakąkolwiek władzę w świecie, jak i mających wpływ na te władze – NIE POZWALAJCIE ZABIJAĆ!

Żadne argumenty nigdy nie usprawiedliwią nawet najmniejszego wsparcia dla agresora, którym wobec Ukrainy jest Rosja.

Tak jak wtedy – w 1981r. przesyłamy robotnikom i wszystkim ludziom żyjącym na Ukrainie, wolnym Białorusinom, odważnym Gruzinom oraz innym narodom byłego Związku Sowieckiego – pozdrowienia i wyrazy poparcia. Głęboko czujemy wspólnotę naszych losów. Jesteśmy z Wami i do tego zjednoczenia wzywamy wszystkich pracowników Europy - zarówno tej części, która zrzuciła pęta komunizmu, jak i tej, którą ominęło nieszczęście życia w komunistycznym totalitaryzmie.

Wzywamy więc wszystkich związkowców i pracowników w Europie do takiej solidarności, której ceny nie sposób wyrazić w euro.

Ukraińcom przesyłamy wyrazy wsparcia, otuchy i niewzruszonej nadziei na sprawiedliwy pokój.

Delegaci na Krajowy Zjazd Delegatów

NSZZ „Solidarność”

Zakopane, 26 maja 2022 r

Zarząd Regionu 09.03.2022

W dniu 9 marca odbyły się obrady Zarządu Regionu. W ich trakcie omówiono wykonanie budżetu za II półrocze 2021 r,projekt budżetu na I półrocze 2022 r.Podjęto również uchwały w temacie bilansu finansowego za ubiegły rok. Członkowie Komisji Krajowej, z ramienia naszego regionu przedstawili ustalenia, z ostatnich obrad Komisji Krajowej. Przedstawiono również bieżącą sytuację organizacji zakładowych oraz nowego organizatora związkowego. Podczas obrad miała miejsce miła uroczystość wręczenia medali, z okazji XLI rocznicy powstania NSZZ "Solidarność dla zasłużonych działaczy. Odznaczeni zostali:Anna Orczyc Musiałek, Robert Tracewski, Bogdan Grzybowski oraz wieloletni pracownik Zarządu Regionu Jerzy Klimaszewski.

Serdecznie gratulujemy !!! :)

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Konkurs „Pracodawca – organizator pracy bezpiecznej”

Szanowni Państwo,

w związku z organizowanym przez Państwową Inspekcję Pracy konkursem „Pracodawca – organizator pracy bezpiecznej”, proszę o rozkolportowanie informacji o konkursie wśród organizacji zakładowych oraz o ewentualne zamieszczenie informacji na stronie internetowej.

Celem konkursu jest promowanie pracodawców, którzy organizują pracę w sposób zapewniający wysoki poziom bezpieczeństwa i ochrony zdrowia pracowników oraz przestrzeganie przepisów prawa pracy, w tym dotyczących legalności zatrudnienia.

Do konkursu może przystąpić każdy pracodawca, który zgłosi chęć udziału w konkursie lub zostanie zgłoszony m.in. przez organizację pracodawców, związek zawodowy oraz organizację społeczną działającą na rzecz ochrony pracy.

Pracodawcy są oceniani w 3 kategoriach:

I kategoria – zakłady pracy do 49 zatrudnionych,

II kategoria - zakłady od 50 do 249 zatrudnionych,

III kategoria - zakłady powyżej 249 pracowników

Konkurs odbywa się w dwóch etapach: I etap regionalny – na szczeblu Okręgowego Inspektoratu Pracy II etap ogólnokrajowy – na szczeblu Głównego Inspektoratu Pracy

W załączeniu przesyłam regulamin konkursu wraz z wymaganymi załącznikami, który jest również dostępny na stronie Państwowej Inspekcji Pracy pod linkiem : https://olsztyn.pip.gov.pl/pl/f/v/252241/Regulamin%20i%20wniosek%20XXIX%20edycji%20konkursu%202022%20pdf.pdf

Zgłoszenia należy kierować do Okręgowego Inspektoratu Pracy w Olsztynie drogą elektroniczną na adres e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. poprzez złożenie karty zgłoszeniowej wraz z oświadczeniem, które stanowią załącznik do regulaminu konkursu.

Termin składania zgłoszeń do konkursu upływa 15 czerwca 2022 r.

W przypadku wątpliwości i konieczności udzielenia dodatkowych informacji, proszę o kontakt z Panią Agnieszką Dąbrowską – Bajorek, nr tel. (89) 5241 321, kom. 600-223-428 e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
                                                                                                                                                     Z poważaniem,

Jarosław Kowalczyk
                                                                                                                                   Okręgowy Inspektor Pracy w Olsztynie

Rada Dialogu Społecznego apeluje do Polek i Polaków o korzystanie z bezpłatnych szczepień i wzywa do Rząd do wprowadzenia obowiązku szczepienia przeciw COVID-19

APEL

strony pracowników i strony pracodawców Rady Dialogu Społecznego w sprawie szczepień przeciw COVID–19

Bezsprzecznym jest fakt, że najskuteczniejszą metodą walki z chorobami zakaźnymi w tym COVID–19 są szczepienia ochronne, które wiążą się z korzyściami zarówno w obszarze życia społecznego, jak i środowiska pracy.

W chwili obecnej szczepienia przeciwko wirusowi SARS-CoV-2 poza sektorem ochrony zdrowia, nie są obligatoryjne, stąd olbrzymią rolę w zapobieganiu transmisji zakażenia poprzez szczepienia odgrywa świadomość społeczna.

Dziś w Unii Europejskiej zaszczepiło się już niemal 77 proc. obywateli, a na całym świecie to ponad 42 proc. populacji (niemal 3,5 mld ludzi). Tak duża liczba zaszczepionych pokazuje bezpieczeństwo tych preparatów. Szczepienia ograniczają nie tylko transmisję wirusa, ale przede wszystkim liczbę zachorowań z ciężkimi objawami i liczbę zgonów.

Niestety, statystyki szczepień w Polsce są znacznie gorsze. Dziś w pełni zaszczepionych jest ponad 21 mln Polek i Polaków, co przekłada się na zaledwie 54 proc. populacji. Jest to zdecydowanie za mało, by skutecznie ograniczyć liczbę narastających zgonów i ciężkich objawów choroby.

Jako partnerzy społeczni, reprezentowani w Radzie Dialogu Społecznego apelujemy do Polek i Polaków o korzystanie z bezpłatnych szczepień przeciwko COVID-19. Statystyki są bezwzględne. Wśród hospitalizowanych i umierających 90 proc. to osoby niezaszczepione. Nie ma jeszcze dzisiaj skutecznych leków. W tej sytuacji najskuteczniejsze jest zapobieganie. COVID–19 może zostać z nami jeszcze na długo, dlatego nie możemy sobie pozwolić na to, by zwiększać zagrożenie i przedłużać stan epidemii. Szczepienia to obecnie najskuteczniejsza forma walki z pandemią COVID-19.

Jednocześnie apelujemy do rządzących o wprowadzenie obowiązkowych, powszechnych, z wyjątkiem osób posiadających przeciwskazania medyczne, szczepień przeciwko COVID–19 oraz wprowadzenie preferencji dla osób zaszczepionych.

Warszawa, dnia 20 stycznia 2022 roku

Apel_w_spr_Covid_19_20.01.2022.pdf

Międzyzakładowa Organizacja Związkowa NSZZ "S" Funkcjonariuszy i Pracowników Policji - Region Warmińsko-Mazurski

14 stycznia br. w siedzibie Regionu Warmińsko-Mazurskiego NSZZ „Solidarność” wybrano władze utworzonej niedawno Międzyzakładowej Organizacji Związkowej NSZZ „Solidarność” Funkcjonariuszy i Pracowników Policji – Region Warmińsko-Mazurski.

Czytaj więcej: Międzyzakładowa Organizacja Związkowa NSZZ "S" Funkcjonariuszy i Pracowników Policji - Region...

Uroczystość w rocznicę powstania NSZZ "Solidarność" - wyróżnienia i pamiątkowe medale z okazji 40-lecia istnienia Związku

26 listopada w audytoryjnej sali Warmińsko-Mazurskiego Urzędu Wojewódzkiego w Olsztynie spotkali się zaslużeni działacze związkowi i zaproszeni goście - osoby, które czynnie wspomagały "Solidarność" w naszym regionie. Obchody 40-powstania Związku ze względu na pandemię nie mogły odbyć się rok temu.

Czytaj więcej: Uroczystość w rocznicę powstania NSZZ "Solidarność" - wyróżnienia i pamiątkowe medale z okazji...

Stanowisko ZR W-M NSZZ "S" ws. sytuacji na granicy Polski i Białorusi

Olsztyn, dnia 23.11.2021r.

Stanowisko Zarządu Regionu Warmińsko-Mazurskiego NSZZ „Solidarność”
                        w/s sytuacji na granicy polsko-białoruskiej

Wszyscy z ogromnym niepokojem i troską obserwujemy rozwój sytuacji na polsko-białoruskiej granicy. Działania reżimu Aleksandra Łukaszenki stanowią poważne zagrożenie dla bezpieczeństwa naszego kraju. Rząd białoruski atakuje Polską granicę wykorzystując cywilną ludność innych narodowości do realizacji własnych politycznych celów.

Zarząd Regionu Warmińsko-Mazurskiego NSZZ „Solidarność” dziękuje funkcjonariuszom Straży Granicznej, Policji, Żołnierzom RP, broniącym granicy Polski i Unii Europejskiej oraz integralności i suwerenności Rzeczypospolitej Polskiej. Solidaryzujemy się w pełni z prowadzonymi
na granicy działaniami wszystkich służb, które wypełniając skutecznie swoje obowiązki wykazują zarazem profesjonalizm i poświęcenie, często
z narażeniem życia.

Wzywamy władze białoruskie będące inspiratorami konfliktowej sytuacji do zaprzestania niehumanitarnych prowokacji z wykorzystaniem trudnej sytuacji ekonomicznej i życiowej migrantów. Są to działania zasługujące na najwyższe potępienie. Żądamy umożliwienia tym ludziom powrotu do państw ich pochodzenia i przywrócenia spokoju na granicy Polski i Białorusi.

Próby destabilizowania sytuacji na wschodniej granicy Rzeczypospolitej Polskiej będącej jednocześnie zewnętrzną granicą Unii Europejskiej muszą spotkać się ze stanowczą reakcją wszystkich sił mających na celu dobro naszej Ojczyzny i jej mieszkańców.

Stanowisko zostało przekazane przedstawicielom wszystkich służb mundurowych w ramach akcji : Poczta Polska # MUREM ZA POLSKIM MUNDUREM

11 listopada - Święto Niepodległości w Olsztynie (fotorelacja)

Msza Św w olsztyńskiej Katedrze rozpoczęła się o godzinie jedenastej

Ceremonię kościelną poprowadził Ks. Arcybiskup Józef Górzyński